canlı yayın
rock
easy
karışık kaset
hit
hiphop
40 haramiler

Son 5 şarkı:

İstek: canlı yayın

Gönder
İstek şarkınız başarıyla gönderildi
Lütfen adınızı girin

Yasaklara Takılmış 10 Şarkı

Dünyaca ünlü pek çok müzisyen veya grubun sansürlere takılmış en az bir şarkısı vardır. Bu sanatçılar, bazen kendilerini tutamayıp aşırı politik satırlar yazar. Bazen de şarkı sözlerinde cinselliğe ve yasak madde kullanımına genişçe yer vererek radyoların kapalı kapıları ardında bırakılırlar. Gelin, bu şarkılara ve hikayelerine göz atalım.
1. Queen – I Want To Break Free
I Want To Break Free, her seferinde izlemekten keyif aldığımız bir klibe sahip. Fakat yayınlandığı dönemde büyük tartışmalara yol açtı. Bu klip, aslında İngiltere yapımlı bir pembe dizinin parodisi. Yasaklanma sebebi ise, klibin homoseksüel ögeler içerdiği düşünülmesi. İddialara göre MTV, videonun Kuzey Amerika’da yayınlanmasını engelledi.
2. ABBA – Waterloo
Waterloo Savaşı, Napolyon’un 1815 yılında mutlak yenilgiye uğraması açısından tarihte büyük bir önem taşır. Şarkıda ise, bir kadının partnerine olan aşkının yenilgisini metaforlu şekilde anlatıyor. 1974 yılında Eurovision yarışmasının galibi olan Waterloo, Körfez Savaşı’nın patlak verdiği yıllarda BBC tarafından sansürlendi. Sözlerinde savaş, asker, ordu gibi kavramları mecaz anlamıyla bile kullanan şarkıları sıkı bir denetimden geçiren BBC aynı yıllarda 67 şarkıya daha yasak getirdi.
3. Serge Gainsbourg and Jane Birkin – Je T’aime…Moi Non Plus
Hikayeye çoğumuz aşinayız: Brigitte Bardot, sevgilisi Serge Gainsbourg’dan en güzel aşk şarkısını ister ve ortaya Je T’aime…Moi Non Plus çıkar. Bardot'un vokaliyle kaydedilen şarkıya ilk yasak Bardot'un eşinden gelir ve şarkı yayınlanmaz. Gainsbourg’un sonraki partneri Jane Birkin ile şarkı tekrar kaydedilir. Bu sefer de kayıtta yer alan derin nefes seslerinin uyandırdığı erotik anlam, Papa'dan BBC'ye uzanan geniş bir kitleyi rahatsız eder ve şarkı derhal yasaklanır.
4. Street Fighting Man – The Rolling Stones
60’larda Amerika ve Avrupa’da huzursuz bir atmosfer vardı. Mick Jagger, bu sırada Amerika’da Vietnam Savaşı’na karşı yapılan gösterilerin birinde, binlerce protestocunun yanında yer aldı. Polisin kalabalığa karşı sert tutumuyla sonlanan ve Jagger’ı da zor bir duruma sürükleyen bu protesto The Rolling Stones'un belki de en politik şarkısını ortaya çıkardı. Resmi bir yasak getirilmese de radyo istasyonları, olayları daha da şiddetlendirmemek adına şarkıyı radyolarında çalmadılar.
5. The Who – My Generation
BBC’yi kızdıran bir şarkı da My Generation. İngiltere’de sansürün en çok uygulandığı 60’larda yayınlandı. Yasaklanma sebebi, şarkıda geçen “Why don’t you all f-fade away” kısmının söyleniş şeklinin kekemelere dair bir aşağılama olarak algılanabileceğiydi. Fakat şarkı çok sevilince BBC yasağı kaldırdı.
6. Billie Holiday – Strange Fruit
Strange Fruit ırkçılığın en üst seviyede olduğu zamanlarda, Holiday'in yapım şirketinin itirazına rağmen kaydedildi. Yayınlandığı an Güney Amerika’daki radyolar tarafından yasaklanan şarkı ırkçılığa karşı cesur dizeleriyle dikkat çeken bir şiirden alıntı. Holiday bu eserle insan hakları hareketinin başlangıcını oluşturdu. Strange Fruit, ilk protesto şarkısı olarak tarihe geçti.
7. Sex Pistols - God Save The Queen
Kapak resminin Kraliçe Elizabeth’in ağzının ve gözünün grup ve şarkı isminin yazılı olduğu bantlarla kapatıldığı göz önüne alınırsa, God Save The Queen’in yasaklanması şaşırtıcı olmasa gerek. Fakat BBC, İngiltere’nin o zamanki faşist yönetimini eleştiren bu şarkıyı tam olarak yasaklamadı. Sadece çalma listelerinden uzak tutma gibi engellerle popülaritesinin önüne geçmeye çalıştı. God Save The Queen ise ilk haftasından itibaren satış rekorları kırdı.
8. Queens Of The Stone Age – Feel Good Hit Of The Summer
Feel Good Hit Of The Summer’ın nakaratı uyuşturucu madde isimlerinden ibaret. Buna rağmen kurallara aykırı şekilde yazılmış değil. Yine de yayınlandığı zamanlar bazı radyo istasyonları bu şarkıyı çalmaktan bir süreliğine kaçındı.
9. Lady Gaga – Judas
Judas’ın nakaratını dinleyen Lübnan hükümeti şoka uğramış olacak ki şarkının yer aldığı albüm Born This Way’in binlerce kopyası, Beyrut havalimanına gelir gelmez toplandı. Gerekçe ise Gaga’nın Paskalya’da yayınladığı şarkının sözlerinin, Hristiyanlara karşı saldırgan bir yorum olarak algılanabileceği düşüncesiydi.
10. The Beach Boys – God Only Knows
Beach Boys klasiği olarak nitelendirilen bu şarkı, ilk çıktığı zamanlar büyük bir kitleye ulaşmadı. Bunun birinci sebebi, şarkının B yüzü olarak yayınlanmış olmasıydı. İkinci sebebi ise, radyoların şarkının adında geçen “God” yüzünden şarkıyı çalmayı reddetmesiydi. Bu nedenle bir şarkıya sansür uygulamak oldukça şaşırtıcı fakat o zamanlarda bir pop şarkısının içinde bu ifadelerin yer alması alışılmadıktı.