Yazdıkları Şarkılarla Nobel Edebiyat Ödülü Alması Gereken 7 İsim
En basit kelimeleri bile zihnimize en büyüleyici haliyle yansıtan iki sanat vardır: edebiyat ve müzik. Bazı özel müzisyenler, yetenekleriyle edebiyata olan ilgilerini birleştirerek bu iki sanat dalını kusursuzca bir araya getirirler. Bu yazımızda, söz yazarlığı güçlü olan müzisyenleri derledik. Bu isimlerin kaleminden şiir gibi akan şarkı sözleri, sizi gerçek dünyadan bir süreliğine uzaklaştırabilir.
1. Patti Smith
Kendisine kolaylıkla punk rock müziğin kraliçesi diyebiliriz. Fakat Patti Smith bunun yanı sıra bir yazar, şair ve edebi yönü güçlü bir söz yazarı. İkisi otobiyografiden, birkaçı şiir derlemesinden oluşan pek çok kitap yayınladı. Kendi müziğine kattığı şairanelikle Smith, punk rockı bugünkü haline taşıyan önemli isimlerden oldu.
2. Nick Cave
Nick Cave, dinleyenin kendisini müthiş bir şiirin içinde bulduğu türden şarkıları kaleme alan bir müzisyen. Gotik, büyüleyici ve sıradanlıktan çok uzak klasiklerin söz yazarı ve sesi olmakla kalmadı. Cave, yazın dünyasına iki romanı ve çeşitli filmler için yazdığı senaryolarıyla dahil oldu.
3. Leonard Cohen
Leonard Cohen deyince akla ilk gelen şarkı “Dance Me To The End Of Love” sadece kendi başına bir şiirden kopmuş dizeyi andırıyor. Yazıya dayalı sanatın baskın olduğu bir dünyaya doğan Cohen, çeşitli şair ve yazarları örnek alarak büyüdü. Şarkı yazarı olmaya karar verdiğinde ise edebiyat dünyası onu kaybetti fakat müzik dünyası büyük bir yetenek kazandı.
4. Kate Bush
19 yaşında David Gilmour tarafından keşfedilen Kate Bush, o zamanlar İngiltere listelerinde bir numaraya yükselen ilk kadın müzisyen oldu. Edebiyata olan derin bağını, tırmanan başarısına rağmen müzik kariyerine ara verip üniversitede İngilizce okumaya giderek gösterdi. Bush’un müziğe yaklaşımı David Bowie’ninki gibiydi. 5 yıllık bir süre içinde 120 şarkı kaleme alan Bush, her şarkısına anlatıcı olarak birbirinden farklı karakterleri yerleştirdi. Tıpkı bir roman yazarı gibi.
5. Morrissey
Eski grup arkadaşı John Marr ile The Smiths zamanlarında birçoğu klasiklerin arasına giren yetmişten fazla şarkı yazdı. Bu şarkılardan How Soon Is Know, Cemetry Gates gibi bazıları edebi eserlere dayanıyordu. Solo kariyerinde de kelimeleriyle dinleyenin kalplerine dokunmayı başaran Morrissey, yazma gücüyle Nobel almayı hak edenlerdendi. Müzisyen, 2015’te kısa bir hikaye kitabı da yayınladı.
6. Lou Reed
“Muhteşem bir roman yazmayı isterdim ama rock & roll sevdalısıydım.” Bu sözlerin sahibi Lou Reed, insanların yıllarca dinleyebileceği şarkılar yazmak istedi. Değerini kaybetmeyen klasik bir roman niteliğinde şarkılar. Müziğine kattığı edebi yönle de bunu başardı. Şarkılarını kimi zaman yazın dünyasından eserlerle besleyen Lou Reed, The Raven adlı konsept albümünde Edgar Allan Poe’nun kısa hikayelerini ve şiirlerini şarkıya döktü.
7. Jim Morrison
The Doors’un adını Aldous Huxley’nin “The Doors Of Perception” (Algının Kapısı) adlı eserinden aldığını zaten biliyoruz. Edebiyat düşkünü Jim Morrison, şarkılarının sözlerinde de Antik Yunanlı oyun yazarı Sofokles’ten İngiliz şair William Blake’e kadar birçok yazardan esinlendi.
8. Bob Dylan
Aslında Bob Dylan’ın bu listede yeri yok. Çünkü o gerçekten bir Nobel sahibi. “Amerikan şarkı geleneğine yeni ve şiirsel bir ifade tarzı getirmesi” sebebiyle bu ödüle layık görüldü. “Eğer hayatın kendisinden daha büyük şarkılar yazmak istiyorsan başına gelen ve etrafında gördüğün ilginç şeyler hakkında yazmalısın.” Bob Dylan, Amerikan popüler müziğini bir başkasının geçemeyeceği seviyelere yükseltti. Bunda söz yazarlığının gücünün önemli bir payı vardı.