canlı yayın
rock
easy
karışık kaset
hit
hiphop
40 haramiler

Son 5 şarkı:

İstek: canlı yayın

Gönder
İstek şarkınız başarıyla gönderildi
Lütfen adınızı girin

En İyi Enstrümantal Albümler

Söz gümüşse sükut altındır demişler. Bu söz bazen müzik için de geçerli olabiliyor. Söze ihtiyaç duymadan dinleyeni büyüleyen ve başka bir dünyaya götüren albümlere de hakkını vermek gerek. Odaklanmaya, rahatlamaya ihtiyacı olanlar, müziksiz çalışamam deyip şarkı sözleriyle dikkati dağılanlar, bu liste tam size göre!
1. Aphex Twin – Selected Ambient Works 85-92
Bu albüm, gün içinde başlayıp gece yarılarına kadar uyanık kalarak bitirdiğiniz o sürükleyici kitaplar gibi! Richard David James’in çıkışını yaptığı Selected Ambient Works, geniş çapta beğeni topladı. James, kimsenin izinden gitmeden, kendi müziğini herkese model olarak kabul ettirdi. Bu albümüyle de sonra adı IDM olacak türün ilk örneklerini verdi. Elektronik müziğin ruhu olmadığını söyleyen arkadaşlarınıza cevap niteliğinde bir albüm.
2. Camel – The Snow Goose (1975)
Hikayeler kelimelerle anlatılıyorsa, müziğin hikayesini de şarkı sözleri yazar. Burada ise durum farklı. 1941’de yayınlanan Paul Gallico’nun yazdığı The Snow Goose isimli hikaye, Camel tarafından bölümlere ayrılarak aynı isimli albümün içinde ses buluyor. Progresif rock müziğin duayenlerinden Camel, bu albümünde sessiz sakin fakat çalkantılı şekilde ilerleyerek sözsüz bir öyküye imza atıyor. Camel’ın farklı enstrümanlarla elde ettiği neredeyse doğaçlama gelen ses iste tam bir başyapıt.
3. Herbie Hancock – Head Hunters (1973)
Hancock'un 12. stüdyo deneyiminde sanatçı caza yeni bir tat getiriyor. Caz ve funk ritimlerini ustaca birleştirdiği bu albümünde, elekronik piyano ve synthleri ustaca düzenliyor. Evet, bu müzik ilginç bir şekilde odaklanmaya da yardımcı. Yer yer Miles Davis'in izlerini de gördüğümüz albümde Hancock’un zekasına hayran kalmamak elde değil.
4. Explosions in the Sky - The Earth Is Not a Cold Dead Place (2003)
Teksaslı dörtlü, üçüncü stüdyo albümlerinde dinleyeni 45 dakikalık kelimelerden arınmış derin bir rüyaya davet ediyor. Duygusal tona sahip olan albüm, dinlerken sizi bilmediğiniz hislerinizle yüzleştirebilir.
5. Balmorhea – All Is Wild, All Is Silent (2009)
Yine Teksaslı bir ikili karşımızda. Albüm, Folk’tan caza uzanan, yirminci yüzyılın klasik müziğini de barındıran bir çizgide gidiyor. İkilinin kendini kanıtladığı üçüncü albümü, romantik ve dramatik bir temada.
6. Brian Eno, Ambient 1: Music for Airports (1978)
Yapımcı olarak Brian Eno, ünlü sanatçıları zorlayan biri olarak tanınıyor. Chris Martin’i Coldplay kayıt yaparken stüdyodan kovduğunu hatırlatalım. Eno aynı baskıyı kendinde de uyguluyor olacak ki, Music for Airports gibi eşsiz bir albüme imza attı. Ambient müzik yani ortam müziği kavramının mucidi Eno, bu eserini “eşya müziği” olarak da adlandırıyor. Ufuk açan, akıldaki tüm endişeleri ve kalabalık düşünceleri silen bu albümü elbette havaalanı dışında da dinleyebilirsiniz.
7. Nils Frahm – Spaces (2013)
Biraz da günümüze dönelim. Tchaikovsky’nin son öğrencisi Nahum Brodski’den ders almış Frahm, 21. yüzyılın en zeki bestecilerinden biri. Klasik müziğe deneysel tınılar ekleyerek dinleyiciye sunan müzisyenin Spaces isimli albümü, çalışırken, dinlenirken, özellikle de yoğun bir günün ardından rahatlarken iyi gelecek. Geçtiğimiz yıl Zorlu PSM'de de ağırladığımız Frahm, çeşitli enstrümanlarla her seferinde dinleyeni etkisi altına almayı başarıyor.
8. Miles Davis, Kind Of Blue (1959)
Caz müziğe yeniden hayat veren Davis’in eşi benzeri bulunmayacak bir ekiple ortaya çıkardığı bu çalışma sadece caz müziğin değil, tüm müzik tarihinin en iyi albümlerinden biri olarak görülüyor. Müzik otoritelerinin yeni bir çağın başlangıcı olarak değerlendirdiği Kind Of Blue ile listemize güzel bir kapanış yapalım.