Gönüllerden Tam Puan Alan Eurovision İkincileri
Her yıl en az bir ayımız Eurovision hakkında konuşmakla ve yarışmayı takip etmekle geçiyor. Oldukça çekişmeli bir sürece sahip Eurovision’un tarihi de her yarışmanınki gibi kazananlar ve kaybedenlerle dolu. Bu serüvende ikincilere gereken önemin verilmediğini fark ettik. O nedenle bu yazımızda gönüllerin kazananlarını ele alıyoruz!
1. İlk sırayı tabii ki de ona verdik, Manga- We Could Be The Same
2010 yılında Norveç’te düzenlenen Eurovision’da hepimiz nefesleri tuttuk. Yarışmaya herkesin çok iyi olduğuna hemfikir olduğu şarkı We Could Be The Same ile katıldık. Şarkı, ilk başta on dördüncü sıradaydı fakat gece sonunda Azerbaycan, Fransa ve Hırvatistan'dan 12 tam puan alarak toplamda 170 puan ile birinciliği Almanya’ya kaptırdı. Hala zaman zaman dinleyip bu şarkı 1. olmalıydı dediğinizi duyar gibi olduk, bu sefer de beraber dinleyelim istedik!
2. Serüvenimiz 2021 ile devam ediyor, Barbara Pravi- Voila
Hollanda'nın Rotterdam şehrinde olan 2021 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Fransa'yı Barbara Pravi temsil etti. Édith Piaf'tan ilhamlar taşıyan şarkıyı dinleyip de şarkıdan etkilenmemek zor. 1. olan Maneskin’in performansı ne kadar muhteşem olsa da Pravi kesinlikle akıllarda kalacak bir isim olarak tarihe geçti. Fransızca bilmeyenlere bile anlatmak istediğini aktarabilen Voila, 499 puan ile 2. Sıraya yerleşti.
3. Güneş Gözlüklerinizi Takın Çünkü Sıra Ona Geldi, Verka Serduchka - Dancing Lasha Tumbai
Eurovision hiçbir zaman sadece bir şarkı yarışması olmadı. İşin içine siyaset de girdi yöresel ezgiler de... Ve tabii ki kostümler de! Burada bir duralım… 1956’dan bu yana ne kıyafetler gelip geçti; ta ki 2007’ye kadar. O yıl görsel sunumuyla hepimize güneş gözlüğü taktıran Ukrayna da ikinciler kervanından. Can sıkıntısına ve depresyona çok iyi gelen şarkı, Serduchka’nın enerjisiyle birleşince harikalar yarattı. "1. olsaydı da sahnede tekrar izleseydik." demeden edemedik!
4. Eurovision’ın Milli Marşlarından, Eleni Foureira-Fuego
Eurovision 2018'de tartışmalı geçti. Herkesin kazanması gerektiğini düşündüğü bambaşka sanatçılar veya ülkeler konuşuldu. Bu konuşmaların başını Eleni Foureira’nın Fuego şarkısıyla Kıbrıs çekti. Yarışmayı 2. olarak sonlandırsa da yılın kazananı oldu. Kimilerine göre Eurovision’ın milli marşlarından biri olan Fuego, Kıbrıs’a yarışma tarihindeki en yüksek başarısını getirdi.
5. Huzur Veren Bir Ses, Yohanna- Is It True
Hala Eurovision’da olduğumuz yıllardan birinde, 2009 senesindeyiz. Is It True, 1999'dan bu yana İzlanda'nın Eurovision Şarkı Yarışması’na en başarılı girişi yapan şarkısıydı. Alexander Rybak’ın keman tellerini yok eden performansından sonra biraz arka planda kaldığını kabul etmek lazım. Fakat o zamanlar henüz 19 yaşında olmasına rağmen sesiyle ve performansıyla gönüllerin birincilerinden biri oldu.
6. Birinciliğin Kıyısından Dönen Bir İkincilik, Mahmood-Soldi
İtalya son 10 yıldır kazanmak için çok uğraştı. Bu yarışmada zafere çok yaklaşıldı fakat İtalya’nın hevesi yine kursağında kaldı. İtalyanca yazılan şarkıda duyduğumuz yer yer Arapça kelimeler de şarkıya bambaşka bir hava katıyordu. O dönem fazlaca sevilen şarkı, bu yıla kadar bir müzik platformunda en çok dinlenen Eurovision şarkısıydı.